Gezelschappen

Gezelschappen

NSL bestaat naast disputen ook uit gezelschappen.
Er zijn momenteel 4 mannen- en 4 vrouwengezelschappen actief binnen NSL, die elk een eigen doel hebben binnen de vereniging.

Mannengezelschappen

Adelphos

Adelphos.jpg

“Heb de broederschap lief; vrees God; eer de koning.”                  1 Petrus 2: 17 

Adelphos het oudste bestaande Herengezelschap van NSL wordt gekenmerkt door het broederschap en de das. Deze verbondenheid die de broeders met elkaar verbind zorgt voor een hecht gezelschap die elkaar onder de vleugels van de adelaren scherp houdt en prikkelt. De broederband die Adelphoi met elkaar hebben gaat verder dan vriendschap en zor

GT voor verbondenheid tussen alle lagen van het gezelschap. Borrels, weekenden en een gala waar wel goed gespeecht wordt zijn de momenten waar de band wordt bevestigd en versterkt. Naar buiten toe treden wij uit de schaduw met de gedachte groots te zijn in kleine dingen. Wij ondersteunen NSL met onze feedback, verbroederen, zijn aanwezig op borrels, en we zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken voor onze medemens in nood. Monnik Valentijn is hierin voor Adelphos een groots voorbeeld. Monnik Valentijn die geëerd werd na zijn dood voor zijn grootsheid in de kleine dingen waarin hij iedere dag zijn medemens diende. Wij nodigen uw graag uit op een borrel van NSL om verder te spreken over ons mooie gezelschap.

Met broederlijke groet,

Adelphos

La Famiglia

LF.jpg

Het gezelschap La Famigla is oorspronkelijk ontstaan uit het ouder-kind verband en richt zich op het bewaken en verrijken van de studentikoze cultuur binnen NSL. Waar het ooit begon met zes leden, is deze hechte vriendengroep inmiddels gegroeid tot een club van 28 die is opgebouwd uit zes lichtingen. Kenmerkend voor dit gezelschap is de voorliefde van de leden voor de sociëteit.  De grijze jasjes zijn de afgelopen jaren bepalend geweest voor de borrelcultuur van NSL. Naast de hoge mate van aanwezigheid op borrels en het introduceren van verschillende gebruiken, blijkt deze liefde voor de sociëteit ook uit de centrale plaats die ‘LF’ inneemt in het interieur van het Pand. Door de jaarlijkse toestroom van nieuwe leden zal de studentikoze cultuur binnen NSL gewaarborgd blijven.

Amisadai

Schermafbeelding_2023-12-12_145234.png

Amisadai, gezelschap dat haar grens zal overschrijven.

Het is al sinds 2010 dat er in ons aller geliefde sleutelstad een nieuwe wind waait. De stad die wordt geregeerd door studenten heeft sinds dat jaar één sociëteit die in een zeer bijzonder licht staat; Sociëtas Luminis. Hét licht in Leiden. Om dit licht te beschermen en zichtbaar te laten zijn in alle uithoeken van het land is er een gezelschap opgericht: Amisadai. Deze groep vrienden strijdt zij aan zij, met moed en kracht voor de eer van onze vereniging. Wanneer Amisadai haar vleugels uitslaat, overstijgt zij haar grenzen om NSL op de kaart te zetten. De geschiedenis van Amisadai toont aan dat andere verenigingen niet veilig zijn voor een bezoek van het volk van de Almachtige. Menig bestuurslid van onze zusterverenigingen heeft door externe acties de weg naar hét licht van Leiden gevonden. Pogingen van hun vereniging om een inval te doen zijn echter nooit geslaagd, maar hierna volgde wel altijd een mooie verbroedering in Sociëtas Luminis.

Gist

IMG-20221019-WA0046.jpg

Gist, ontstaan in 2019 als groep van hechte borrelaars die het gat op het midden vullen. Niet te pretentieus in woorden, maar een focus op aanwezigheid. Studentikoziteit zoals het ooit bedoeld is, borrelaars pur sang.

 Wij zijn een hechte groep NSL'ers die elkaar vinden in een goed gesprek.  Tweewekelijks wordt er met iedereen afgesproken om samen te eten en te borrelen. Met elkaar de diepte in, maar ook op zijn tijd diep in het glaasje kijken. Naast deze vaste avonden zien we elkaar ook veel tussentijds of op een lekker Gist weekendje.

Pinten, daar kent u Gist ook van. Borrelen hoort bij het DNA van elke Gist'er, de dinsdagavondborrel is dan ook vaste prik. Daarnaast is Gist natuurlijk hetgeen dat het brood doet rijzen. Zo doet Gist ook onze vereniging rijzen als mooie aanvulling op het  collectief van studentikoziteit dat we al kenden.

Pintje klinken, pintje drinken. Gist. Wij brengen leven in de brouwerij!

Vrouwengezelschappen

Jackie

WhatsApp_Image_2023-11-08_at_14.37.53.jpeg

“People will stare, we make it worth their while”


Damesgezelschap Jackie is een "Old girls network". Het begon in 2013 met zes ambitieuze vrouwen die de grondslag legden voor een uitgebreid netwerk van vrouwen – geïnspireerd op Jackie Kennedy Onassis. Jackie heeft ambitie, maar kenmerkt zich ook door cultuur, geloof en hechte vriendschappen. Dit draagt ze uit binnen NSL. Jaarlijks worden museumuitjes en een Proseccantus voor NSL-vrouwen georganiseerd. Kenmerkend voor de Jackie-vrouw is haar blauwe blouse, een goed glas (rode) wijn én het shotje Martini iedere donderdagborrel om 00:13 uur. 

Amyra Genoveva

IMG_1058.JPG

Sinds december 2016 is NSL een vrouwengezelschap rijker, genaamd Amyra Genoveva. Amyra omdat we prinsessen en tegelijk strijdsters zijn. Genoveva omdat we bovenal dochters van de Rechtvaardige zijn. Met onze zwarte leren jasjes verschijnen we graag op borrels. Onder deze jasjes zitten geweldige vrouwen die houden van een wijntje, lekker eten en één en al chillheid op de maandagavond. Rewindhits, interessante gesprekken, en discussies aan de ene kant. Dansjes, drankjes en lachen om slechte grappen aan de andere kant. We bouwen elkaar geestelijk en persoonlijk op. Naast gezelschapsactiviteiten hebben we onze jaarlijkse zelfverdedigingscursus waar we de krachten van de vrouw aandacht willen geven en versterken, en organiseren we jaarlijks een gezelligheidsavond voor vrouwen in het AZC. Dit is een van onze kernpunten die we willen nastreven om niet alleen een gezelschap te zijn voor onszelf, maar ook voor de vereniging.

“A strong women looks a challenge dead in the eye and gives it a wink”

Filia Nova

Nova.jpg

Opkijkend naar de ouderejaars begin je je avontuur bij onze mooie vereniging die haar armen voor je spreidt. Overrompeld door alle indrukken probeer je alles uit je studententijd te halen en dit geldt ook voor ons.

Wij zijn Filia Nova, een frisse groep hechte vriendinnen die met elkaar en met God nog dat extra beetje uit NSL haalt. Nog een extra moment neemt om voor elkaar klaar te staan of er lekker tussenuit te gaan. Onze open, enthousiaste en toegankelijke houding laten wij zien binnen de vereniging door bijvoorbeeld het organiseren van een blind-date-diner. Zo heeft ook onze mooie vereniging zelf de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen.

Lucia Vita

Lucia_Vita_foto.jpg

Lucia Vita staat voor levenslicht.
Als gezelschap willen wij vooral het tweede motto van NSL uitdragen: Hem bekend maken.

“Laten we op elkaar letten en elkaar aansporen God en de mensen lief te hebben en altijd goed te doen. Wij moeten elkaar bemoedigen om samen te komen.”
 - Hebreeën 10:24-25a

Wij zijn jonge vrouwelijke studenten die bruisend in het studentenleven staan, God bekend willen maken en naar elkaar omkijken. Een groep die student-zijn als waardevol onderdeel van het leven ervaart en hier dus vol voor gaat. Daarom zijn wij studentikoos en zijn mores en tradities erg belangrijk voor ons. Wij treden juist ook buiten de vereniging om het studentenleven samen te ervaren, maar daarin bovenal Gods liefde naar anderen uit te stralen. Die liefde willen wij ook uitstralen door er te zijn voor mensen die dat lichtpuntje van God kunnen gebruiken. Wij willen immers op elkaar letten, God en anderen liefhebben en goed doen. Wij komen ook samen met studenten uit andere verenigingen binnen Leiden, om NSL bekend te maken binnen Leiden.
Als studentikoze liefhebbende vrouwen willen wij een nieuw levenslicht in Leiden brengen en verlichten we de donkere tijden.

Onze sponsoren