Disputen


NSL is onderverdeeld in disputen. Een dispuut is een groep van ongeveer 20 mensen. NSL bestaat uit 15 disputen, te weten: Muze, Elaborado Por, Dunamis, Dissonant, Sardonyx, Thersites, Bodø, Floris, Infinitas, Royaal, PIT, Ferox, Levi, Kordaat en Aramis. U kunt hieronder meer lezen over de verschillende disputen.

Disputen komen elke twee weken samen. Een aantal dispuutsleden bereiden een maaltijd voor. Na de maaltijd volgt het dispuutsuur, wat elke twee weken verschillend is en voorbereid wordt door de nestor (geestelijk leider van het dispuut). Verschillende ingrediënten waaruit een dispuutsuur kan bestaan, zijn: nadenken over een bijbels thema, gezelligheid, zingen, spellen of discussie.

Na het dispuutsuur gaan de disputen uiteen in kringen, die de basis vormen van de vereniging. Elke kring bestaat uit vijf tot zeven personen. De kringen gaan gedurende een jaar over een bijbels thema of een bijbelboek, uitgekozen door de kringleider. Op deze manier kunnen NSL’ers in een kleine groep de Bijbel bestuderen, praten over de dingen die hen hierbij bezig houden en met en voor elkaar bidden.

Muze

Muze_2.jpeg
Muze_3.jpeg
Muze_1.jpg


Muze is het oudste en mooiste dispuut der NSL. 

Muze heeft een Griekse achtergrond. Deze Griekse tint komt terug in de naam, het dispuutsdrankje Ouzo en de toga's op de pre-disputenloop. Het dispuut is hecht, enthousiast en fanatiek. Inspireren, enthousiasmeren en begeesteren zijn dan ook de drie speerpunten die kenmerkend zijn voor Muze. Op dispuutsavonden varieert de sfeer van enthousiast en gek naar open en serieus. Muzen houden dan ook van een goed gesprek of een goede discussie. Een Muze houdt van een feestje en een lekker drankje op zijn tijd, of dit nu op de borrel is of daarbuiten. De volgende ochtend is een Muze vaak te peilen voor een uitbrakontbijtje of een brak sportmomentje. Ook zijn Muzen te vinden bij alle mogelijke studeerhotspots in Leiden en kan je altijd iemand vinden die in is voor een koffietje. Muzen zijn actief binnen NSL, binnen Leiden en zelfs in het buitenland. Weekendjes weg typeert Muze ook; dit kan een liftweekend, lichtingweekend, kringweekend, mooi Muze-vrouwenweekend of het heuse Muze-mannenweekend zijn. Openheid binnen het dispuut heeft een grote focus, zodat je elkaar kan ondersteunen, bemoedigen en richten op God. 


Muze hoogh!

Elaborado Por

EP_2.jpeg
EP_1.jpeg
EP_3.jpeg


Elaborado Por.

Eenheid in pluriformiteit is ons motto; verschillen die er zijn gaan wij niet uit de weg. Onder het genot van een goede cocktail of een lekker biertje, eten, bidden, dansen, borrelen en lachen wij wat af. We richten ons samen op God om te zoeken naar Zijn plan voor ons. Fantastische dispuutsweekenden, Hema-ontbijtjes, brakke lunches, EP-borrels en spontane activiteiten staan hoog in het vaandel bij Elaborado Por en samen maken we er een onvergetelijke tijd van.

Dunamis

Duna_3.jpg
Duna_2.jpg
Duna_1.jpg


Dunamis, Dunamis, Dunamis,
Het oudste dispuut als ik mij niet vergis.
Avontuurlijk en sportief in doen en laten,
Dramatisch vertoon in geval van negatieve resultaten.
Echter doen wij alles voor een hoger doel,
Onze missie waarmaken gebeurt met gevoel:
Want kracht zit in zwakheid, verlies, dat verblijdt,
We proberen stuko te zijn, het lukt niet altijd.

Ondanks onze harde cultuur en iedereen nakken,
Komen we op voor de knorren en zwakken.
Ook voor onszelf, we laten ons leiden door de Geest,
Duifjes zijn overal, nooit afwezig op de borrel of een feest.
“Zijt dan oprecht gelijk de duiven”, leert Jezus ons vandaag,
Liefde is de ander laten winnen, vier de nederlaag.

Dissonant

Disso1.jpg
Disso3.jpg
Disso2.jpg

Open, betrokken, diepgang en veel gezelligheid, dat is Dissonant. Bij ons is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, maar ook gewoon te zijn wie je bent. De leden maken het dispuut. We genieten samen van eetdates, uitgaan, een drankje doen, spelletjes spelen, een borrel meepakken en natuurlijk goede gesprekken. We zijn actief in de vereniging met bestuursleden, commissies en hebben zelfs het PIT-futsaltoernooi gewonnen! Op Focus en op vieringen zijn altijd Disso's te vinden. We zijn een hechte groep, we kunnen het allemaal goed met elkaar vinden en er wordt veel gelachen. Er is acceptatie richting elkaar en samen met God proberen we onze weg te vinden. Samen geloven vinden wij belangrijk, waarbij iedereen op zijn eigen manier bijdraagt. We zien ernaar uit om nieuwe mensen te leren kennen en er samen een mooi jaar van te maken!  

Sardonyx

Sardonyx_3.jpg
Sardonyx_2.jpg
Sardonyx_1.jpg


Sardonyx kan beschreven worden als een trotse groep christelijke studenten.

Een hechte verzameling individuen die het best getypeerd kan worden als open, eigenzinnig, oprecht, actief, hilarisch, toegewijd en recht voor zijn raap. We staan graag midden in het studentenleven, maar wel terwijl we ons richten op God en Zijn plan voor ons. We zijn betrokken bij elkaars (geestelijk) leven en we houden elkaar graag scherp. Naast serieus zijn, wordt er veel gelachen, ontstaan er waardevolle vriendschappen en viert Sardonyx graag het leven. Borrels en feestjes meepakken, fanatiek spellen spelen en gekke verkleedpartijen zijn dingen die ons dispuut typeren. Sardonyx is erg betrokken bij NSL en veel Sardonen zijn dan ook enthousiast actief in commissies of het bestuur van NSL. Sardonyx is geweldig, Sardonyx Heerscht, maar bovenal proberen we ons op God te richten en Hem groot te maken, want Hij heerst boven alles en over ons.

Thersites

Thersites_2.jpg
Thersites_1.jpg
Thersites_3.jpg


Actief, betrokken en gezellig. Thersites is een divers dispuut met liefde voor borrelen maar ook discussiëren en praten over het geloof. We zijn actief met elkaar; er eten bijna elke avond wel mensen samen, om de week hebben we een extra activiteit georganiseerd door de ‘funsub’ zoals lasergamen in het bos of een bier-in-badjasborrel en er is bijna altijd ergens een chillsessie gaande. We zijn ook actief bij NSL; we hebben komend jaar onder andere mensen in de KMT-cie, gebedscie, praiseband, kluscie, songcie, barcie en subcie. Er staat altijd een grote groep thersieten op de borrels (we zijn respectievelijk 1e en 4e geworden bij de competitie voor borreldispuut van het jaar) en bij alle activiteiten en weekenden zijn er wel thersieten aanwezig. Zowel binnen de vereniging als binnen het dispuut gebeurt er dus veel. Een samenvattende sfeerimpressie: Thersites is kampvuurtjes, houthakkersblousjes, muziek, gouden humor, borrelen, liftweekend, eindeloze chillsessies, samen eten, spelletjes, discussiëren, gezelligheid maar bovenal een plek waar je je thuis voelt.

Bodø

Bod_2.jpg
Bod_3.png
Bod_1.jpeg


Wij zijn Bodø, het zevende dispuut, genoemd naar de stad in het noorden van Noorwegen.
IJzingwekkend en hartverwarmend, dat zijn wij.
IJzingwekkend hoe onze koude dispuutsdrank Jägermeister gedronken wordt, hartverwarmend hoe wij betrokken zijn bij en geven om de ander. Bij Bodø gaan gesprekken over alles, en beginnen uit het niets. Vertrouwd genieten en lachen, maar ook luisteren en delen. Veranderlijk als het noorderlicht, maar altijd even mooi. De Noor laat zich wekken door de felle ochtendzon, zo ook de Bodø'er die regelmatig ‘s ochtends vroeg al bij de Hema te vinden is voor een dispuutsontbijtje. Met de Jägermeister wordt niet gespot, net zomin als met onze talloze tradities.
Zoals de Noor uit de koude, besneeuwde buitenwereld tevreden zijn warme huis binnenstapt, zijn dikke jas uitdoet en warm ontvangen wordt, zo is ons dispuut.
Bodø. Wij zijn divers. Wij zijn thuis.

Floris

Floris_2.JPG
Floris_1.JPG


Wij zijn Floris, het meest ridderlijke dispuut der NSL.

Ons dispuut staat bekend om de actieve leden, vele tradities en de speeches. Dit zijn stuk voor stuk dingen waar we trots op zijn, maar Floris is nog veel meer dan dat. Bij Floris kan je jezelf zijn, en is er ruimte voor persoonlijke groei. Floris is naar elkaar omzien, met elkaar mooie momenten delen, en vriendschappen opbouwen. Floris is de afwisseling tussen een goed gesprek en een hysterische lachbui. En in dit alles staat God centraal. We bouwen op de Heer door middel van intensieve kringen en goede gesprekken. Het mooiste aan Floris? Je leert er belangrijke levenslessen. Want zoals menig oud-lid ons altijd kenbaar maakt: Een Floriaan ben je voor het leven!

Infinitas

infinitas_1.JPG
infinitas_2.jpg
infinitas_3.JPG


∞ Infinitas, het VIIIe maar oneindig mooie en vurige dispuut der NSL.
Wij staan bekend om ons legendarische Infinitas-feest. Naast dat het één van de grootste NSL-feesten van het jaar is, rijkt onze faam ook ver buiten de vereniging, want heel Navigatorland rukt uit om ons feest mee te maken. Daarnaast heeft Infinitas nog oneindig veel meer tradities, zoals ons vurige dispuutsdrankje, ILV’s (Infinitas ledenvergaderingen vol studentikoze moties), een voorjaarsdiner, diesweekend, dispuutsborrels, activiteiten met andere disputen en de onvergetelijke zomervakanties. Buiten deze tradities zijn we een dispuut met veel diversiteit, slechte woordgrappen, harde sinterklaasgedichten en veel spontane activiteiten zoals samen eten, kaarten en een filmpje kijken. Maar bovenal zijn we studenten die door middel van Bijbelstudie en persoonlijke gesprekken, elkaar en onszelf proberen te inspireren om God steeds beter te leren kennen.

‘Wij staan als studenten sterk met de Heer,
Als trots Navigator verlangend naar meer
Amices, en Amica’s met elkaar
Infinitas, wunderbar!’ ∞

Royaal

Royaal_1.jpeg
Royaal_2.jpeg
Royaal_3.jpeg

Royaal is het tiende dispuut dat NSL kent en mag met recht de kroon op NSL worden genoemd.

Als de koninklijke en de nummer tien onder de disputen is Royaal dé gangmaker van NSL. Royaal heeft immers in zowel 2015 als 2017 de disputenstrijd gewonnen! Royaal is een dispuut dat midden in NSL en het studentenleven staat. Energiek, actief, klein en hecht, stuko, sociaal sterk, ondernemend en een plezier voor het oog dat ook wel eens wat wil. We hebben de eer dat onze koninklijke naam verwijst naar onze Koning: Jezus Christus. Niets is zo royaal als Zijn onbeperkte genade. Dit besef houdt ons nederig, en spoort ons aan de genade van Jezus te zoeken én uit te dragen. We hebben dus een naam hoog te houden.

Royaal, wij zijn het helemaal!

PIT

Pit_2.jpg
Pit_3.jpg
Pit_1.jpg


Het dispuut met pit, de kern der NSL. PIT is actief binnen in NSL. PIT is een super enthousiast dispuut.  PIT is betrokken met elkaar. PIT is lang borrelen met dispuut. PIT is goede gesprekken hebben met elkaar.  PIT is een stevige bodem in geloof en leven, immers geen groei in bodemloos bestaan. PIT is om 3.00 ‘s nachts na de borrel in een diep gesprek terecht komen. PIT is overal aanwezig dus daarom ben je nooit alleen! PIT is een lekker feestje pakken. PIT is pure gezelligheid. PIT organiseert elk jaar het prachtige futsal toernooi. PIT is zoeken in geloof en jezelf ontwikkelen. PIT is op vakantie in Hongarije een sing battle winnen van Hongaren met je dispuutslied. Bij PIT, met PIT, als PIT, heel PIT.

Ferox

Ferox_foto_2.PNG
Ferox_foto_3.PNG
Ferox_foto_1.PNG


Ferox, het eerste vrouwendispuut der NSL. Zelfs zonder de aanwezigheid van mannen al divers genoeg. We zijn een groep vol verschillende typen vrouwen wat zorgt voor veel hilariteit en diepe gesprekken. We zijn een actief, enthousiast en aanwezig dispuut binnen NSL, én daarbuiten. Ook in het geloof zijn we actief. We houden elkaar scherp door veel te delen en te discussiëren over het geloof. We zijn dus lekker actief op veel vlakken, maar ook hierin flaneert iedereen op haar eigen manier. Ook al vindt de een de kleur fuchsia roze spuuglelijk en zou de ander het liefst nog een panterprintje toevoegen, we dragen het roze jasje hoe dan ook met trots!

Levi

Levi_1.jpg
Levi_2.jpg
Levi_3.jpg


Dit is Levi, het dertiende dispuut van NSL!

Wij zijn #makkelijk #simpel #la’gaan #chill #druk #achterdeschermenprominent #borrelaars #feestgangers #praisers #creatief #muzikaal #dansers #beerpongers #aftermoviemakers #praters #denkers #kwetsbaar #bezigmetonsgeloof #altijdinvooreendiepgesprek #nietmakkelijkopdefototekrijgen #onszelf

Kordaat

kordaat_1.jpg
kordaat_2.jpg
kordaat_3.jpg


Hét legergroene dispuut van NSL is Kordaat!
Kordaat bestaat uit een groep stoere chicks die allemaal goed weten wat ze willen en echte levensgenieters zijn. Er hangt een chille open sfeer in het dispuut, iedereen kan lekker zichzelf zijn! Bij feestjes staat Kordaat altijd vooraan en op elk NSL feestje is het dispuut dan ook goed vertegenwoordigd. Een goed gesprek met een koffietje zal geen enkele Korrie afslaan. We houden er van om de diepte in te gaan op geestelijke avonden en willen van elkaar leren!
Betrokkenheid, openheid en dienstbaarheid zijn belangrijke waarden voor ons dispuut en voor Kordaat is niets te gek!

Aramis

Aramis_3.JPG
Aramis_2.JPG
Aramis_1.JPG


Eén voor allen, allen voor één: dat is de kracht van Aramis. Niet voor niets hebben we ons vernoemd naar een van de musketiers. Zoals zij de eer van hun koning verdedigden, zo zijn wij geroepen om de eer van onze Koning hoog te houden. Aramis is een mooie chaotische bende. We weten elkaar te vinden voor flauwe grappen en diepere discussies. Omdat we elkaar niet kunnen missen en elkaar ontzettend lekker vinden spreken we ook vaak buiten dispuutsavonden met elkaar af. Je ziet ons stralen op de borrels en we zijn altijd in voor knallende feestjes. Bij Aramis hebben we niet alleen oog voor elkaar, maar voelen ons ook geroepen om te delen! Hoewel we het jongste dispuut zijn heeft de vereniging ons inmiddels goed leren kennen. Pas als Aramis er is kunnen de deuren dicht!

Onze sponsoren