Disputen

Disputen

NSL is onderverdeeld in disputen. Een dispuut is een groep van ongeveer 22 mensen. NSL bestaat uit 16 disputen, te weten: Muze, Elaborado Por, Dunamis, Dissonant, Sardonyx, Thersites, Bodø, Floris, Infinitas, Royaal, PIT, Ferox, Levi, Kordaat, Aramis en CHAPEAU. U kunt hieronder meer lezen over de verschillende disputen.

Disputen komen elke donderdag samen. Een aantal dispuutsleden bereiden een maaltijd voor. Na de maaltijd volgt het dispuutsuur, wat elke twee weken verschillend is en voorbereid wordt door de nestor (geestelijk leider van het dispuut). Verschillende ingrediënten waaruit een dispuutsuur kan bestaan, zijn: nadenken over een bijbels thema, gezelligheid, zingen, spellen of discussie.

Na het dispuutsuur gaan de disputen uiteen in kringen, die de basis vormen van de vereniging. Elke kring bestaat uit vier tot zes personen. De kringen gaan gedurende een jaar over een bijbels thema of een bijbelboek, uitgekozen door de kringleider. Op deze manier kunnen NSL’ers in een kleine groep de Bijbel bestuderen, praten over de dingen die hen hierbij bezig houden en met en voor elkaar bidden.

Muze

muze_2.jpg
muze.jpg
IMG-20221017-WA0012.jpg

Hey, leuk dat je dit leest! Wij zijn dispuut Muze, het oudste dispuut dat NSL rijk is. Je zou ons kunnen omschrijven als een actief, hecht, enthousiast en fanatiek dispuut. De sfeer op dispuutsavonden varieert van gek en speels, naar open en serieus. We houden van een diep gesprek of een goede discussie op z’n tijd. Ook buiten de dispuutsavonden zijn we vaak met elkaar te vinden: we doen koffietjes, genieten van lamlendige uitbrak ontbijtjes, gaan sporten en houden studiesessies op alle mogelijke studeerhotspots in Leiden. Daarnaast staan we altijd open om een heerlijk drankje en dansje te doen, of dit nu op de borrel is of elders. Weekendjes weg typeert Muze ook: dit kan een liftweekend naar buitenlandbestemming, kringweekend, lichtingsweekend, mooi Muzevrouwenweekend of het beruchte Muzemannenweekend zijn. Verder is ons jaarlijks hoogtepunt uiteraard de Muze vakantie in de zomer! Vorig jaar zaten we een week in een heerlijke villa met zwembad, in Toscane. Op vakanties houden we van een goede mix tussen cultuur snuiven in grote steden en cocktails drinken aan het zwembad.
Openheid heeft binnen Muze een grote focus, we proberen zo elkaar altijd te steunen, te bemoedigen en te richten op God.

Wil je meer van ons zien? Check dan @dispuutmuze.
MUZE HOOGH

Dunamis

4c10cf8d-0210-4250-8a1e-24a3172aaa7a.JPG
4efbd17f-cd0a-4f1a-b79d-dfbdb3664c0f.JPG
98f5996e-7882-4d55-8a28-2b505fec8f07.JPG

Wij zijn duiven in prachtige verschijning en hebben veel liefde voor elkaar. Als je aan Dunamis denkt denk je: fanatiek, enthousiast en avontuurlijk. We zijn recht voor zijn raap en we hebben ons mondje bij, zo vliegen er genoeg sarcastische opmerkingen in het rond. Gezelligheid voert wel altijd de boventoon, we lachen veel en gaan een feestje niet uit de weg.

Iedere donderdagavond vind je ons in het wonderschone Plexat, aan de Oude Singel, drie minuten bij onze Societas Luminis vandaan. De dispuutsavonden variëren van diepe gesprekken en bezig zijn met God tot leuke activiteiten en spelletjes. Soms borrelen we nog na met het dispuut of we verhuizen door naar de sociëteit. Veel van ons wonen gewoon in Leiden, dus ook buiten dispuutsavonden om zijn we vaak met elkaar. Wat je volgend jaar bij Duna kan verwachten is een grandioze vakantie, ons onovertreffelijke kerstdiner, uit de hand gelopen weekenden en bovenal vrienden voor het leven. Oh Dunamis uit Leiden, de mooiste van het land!
Nog meer van ons zie je op @dispuutdunamis

Dissonant

IMG-015_kopie.jpg
IMG_8686.JPG
Disso1.jpg

Open, betrokken, diepgang en veel gezelligheid, dat is Dissonant. Bij ons is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, maar ook gewoon te zijn wie je bent. De leden maken het dispuut. We genieten samen van eetdates, uitgaan, een drankje doen, spelletjes spelen, een borrel meepakken en natuurlijk goede gesprekken. We zijn actief in de vereniging met bestuursleden, commissies en hebben zelfs het PIT-futsaltoernooi gewonnen! Op Focusweekend en op vieringen zijn altijd Disso's te vinden. We zijn een hechte groep, we kunnen het allemaal goed met elkaar vinden en er wordt veel gelachen. Er is acceptatie richting elkaar en samen met God proberen we onze weg te vinden. Samen geloven vinden wij belangrijk, waarbij iedereen op zijn eigen manier bijdraagt. We zien ernaar uit om nieuwe mensen te leren kennen en er samen een mooi jaar van te maken!  

Elaborado Por

EP_4_juiste_formaat_webcie.jpg
EP_2.jpg
EP1_goed.jpg

Wij zijn Elaborado Por, beter bekend als EP en zijn het vierde dispuut der NSL. Wij zijn een erg hecht dispuut en hechten veel waarde aan vriendschappen, verbondenheid en aandacht voor elkaar. 

Onder het genot van een lekkere cocktail of een goed biertje, borrelen, dansen, zingen en lachen wij onze studententijd door. We zijn betrokken bij de vereniging maar trekken ook veel met elkaar op. Naast de vaste donderdagavond, de borrels en de feestjes zien EP’ers elkaar ook door de week veel. Zo houden we van Hema-ontbijtjes op zijn tijd, doen we aan brakke brunches, eetdates, studiesessies (lees: koffiepauzes), spontane activiteiten en natuurlijk de EP-borrel. Daarnaast organiseren we fantastische dispuutsweekenden, diners en vakanties. Naast alle gezelligheid, leren we veel van elkaar. Discussies of een goed gesprek gaan we niet uit de weg en samen zoeken we naar het plan dat God voor ons heeft. 

Volg ons op @dispuutEP om meer van ons te zien.

Sardonyx

Sardonyx_1.jpg
Foto_Sardonyx.JPG
Foto_Sardonyx_2.JPG

Wij zijn Sardonyx, het vijfde dispuut der NSL. We zijn een hechte groep individuen met veel hart voor elkaar, NSL en God. Sardonyx kan worden getypeerd als open, actief, betrokken, eigenzinnig, oprecht, hilarisch, enthousiast en recht voor zijn raap. Onze dispuutsavonden bestaan dan ook uit een hoop chaos en gekte, mooie gesprekken, felle discussies en vooral heel veel gezelligheid. Bovenal richten we ons op God en willen we focussen op wat het geloof voor ons betekent. We houden elkaar scherp en gaan diepe gesprekken en kwetsbaarheid niet uit de weg. Naast serieuze momenten, vieren we graag het leven tijdens onze hilarische en memorabele dispuutsweekenden en -vakanties, mannen- en vrouwenweekenden en nog veel meer prachtige activiteiten. Ook houden we ervan om alles te geven voor NSL en veel Sardonen zijn dan ook actief in commissies of het bestuur van NSL. Verder houden we van borrels en maken we herinneringen voor het leven tot in de late uurtjes. Sardonyx is geweldig, Sardonyx Heerscht, maar bovenal proberen we ons op onze grote God te richten, want hij heerscht boven alles!

Thersites

Thersites_1.jpg
Thersites_2.jpg
Thersites_3.jpg

Thersites, hét dispuut van NSL dat zowel een hechte vriendengroep is en tegelijkertijd een actieve plaats inneemt in het midden van de vereniging! Ons motto is 'Het geheel is meer dan de som der delen'; wij halen het beste, grappigste en meest absurde in elkaar naar boven. Thersites is een dispuut dat studentikoos is zonder afgezaagd te zijn, een groep vrienden die chillen vooropstelt zonder het serieuze te vermijden. Wij zijn zowel actieve borrelaars als trouwe praise- en vieringsgangers, wij doen commissies binnen NSL; wij zijn overal. Wij zijn muzikaal (maar vraag ons niet ons driestemmig dispuutslied te zingen), wij zijn altijd vatbaar voor serieuze, niet-serieuze, diepe en heftige discussies, maar we zijn vooral uniek door de vele dispuutsactiviteiten die we organiseren: elke twee weken doet de funsub zijn uiterste best een mooie activiteit te regelen, meerdere keren per week wordt samen gegeten, wij gaan op liftweekenden, en ga zo maar door! Tradities hebben wij niet veel, maar jaarlijkse activiteiten als Bier en Badjas en het Midwinterdiner garanderen je onvergetelijke avonden. Wil jij het beste uit je NSL-tijd halen? De vereniging en jezelf ontdekken? Dan zien wij jou snel!

Bodø

Bod_2.jpg
Bod_3.png
Bod_1.jpeg

Wij zijn Bodø, het 7e dispuut der NSL. Bij ons speelt ons motto een belangrijke rol: “IJzingwekkend en hartverwarmend”. Studentikoziteit zie je duidelijk terug en er is ook altijd wil om samen drankjes te doen of om gewoon lekker met elkaar af te spreken. Daarnaast speelt bij Bodø je kring een belangrijke rol. Bodø is het Noorse dispuut met als logo het machtige hert. Deze vind je dan ook overal terug, op de dispuutsdrank Jägermeister, op ons schild, en nog veel meer plekken.

Bij Bodø hebben we naast de twee standaard dispuutsweekenden ook nog ons midwinterweekend als derde weekend. Verder hebben we ook onze lichtweek waarin we een hele week 24/7 bij elkaar zijn. Naast deze activiteiten doen we nog veel meer bij Bodø, maar het is bovenal een hele gezellige groep vrienden die zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar doen.

Infinitas

Infinitas_1.jpg
Infinitas_2.jpg
Infinitas_3.jpg

Infinitas, het VIIIe, oneindig mooie en vurige dispuut der NSL. Wij staan vooral bekend om ons legendarische Infinitas-feest, dat hopelijk later dit jaar plaats mag vinden. Het is een feest wat heel Navigatorland graag meepakt. Daarnaast heeft Infinitas nog oneindig veel mooi tradities, zoals ons vurige dispuutsdrankje, ILV’s (Infinitas ledenvergadering) vol studentikoze moties, een voorjaarsdiner, een diesweekend, dispuutsborrels, 21-diners, verbroederingen met andere disputen, prachtige zomervakanties en soms wintersportvakanties. Hierbuiten zijn we een dispuut met veel diversiteit, mooie meme’s, keiharde Sinterklaasgedichten en spontane activiteiten zoals samen eten, studeren, film kijken, drankjes doen of een dagje uit. Bij Infinitas kan je helemaal jezelf zijn en het beste uit jezelf naar boven halen. Boven dit alles zijn wij studenten die door middel van de Bijbel en persoonlijke gesprekken onszelf en elkaar proberen te inspireren God beter te leren kennen en Hem te volgen. Het laatste stuk van ons Infinitas-lied vat dat mooi samen: ‘Wij staan als studenten sterk met de Heer,

Als trots Navigators, verlangend naar meer.

Amic’ en Amica, met elkaar:,

Infinitas wunderbar!’

Neem ook een kijkje op onze Insta: @dispuutinfinitas

Floris

Floris_2.JPG
Floris_1.JPG
Floris.jpg

''Een Floriaan ben je niet voor even, een Floriaan ben je voor het leven''. Dat is het motto waar het negende en ridderlijke dispuut Floris in 2006 mee werd opgericht bij Navigators Studentenvereniging Leiden. Bijna vijftien jaar later bouwen we nog steeds samen in ons geloof en aan hechte vriendschappen die lang zullen blijven bestaan. Aankomend jaar zal Floris alweer zijn derde lustrum vieren! Het belooft daarom een prachtig jaar te worden. Wij Florianen zijn aanwezig en zetten ons in voor de vereniging op borrels, op feestjes, binnen commissies en besturen: wij genieten van het studentenleven! We zijn dan ook niet vies van een vleugje studentikoziteit. Vriendschap, daadkracht, traditie, saamhorigheid en diepgang zijn kernaspecten van een lidmaatschap bij Floris. Want nogmaals: een Floriaan ben je niet voor even, maar voor het leven!

Royaal

Royaal_1.jpeg
Royaal_2.jpeg
Royaal_3.jpeg

Royaal is het tiende dispuut dat NSL kent en mag met recht de kroon op NSL worden genoemd.

Als de koninklijke en de nummer tien onder de disputen is Royaal dé gangmaker van NSL. Royaal heeft immers in zowel 2015 als 2017 de disputenstrijd gewonnen! Royaal is een dispuut dat midden in NSL en het studentenleven staat. Energiek, actief, klein en hecht, stuko, sociaal sterk, ondernemend en een plezier voor het oog dat ook wel eens wat wil. We hebben de eer dat onze koninklijke naam verwijst naar onze Koning: Jezus Christus. Niets is zo royaal als Zijn onbeperkte genade. Dit besef houdt ons nederig, en spoort ons aan de genade van Jezus te zoeken én uit te dragen. We hebben dus een naam hoog te houden.

Royaal, wij zijn het helemaal!

PIT

Pit_2.jpg
Pit_3.jpg
Pit_1.jpg

Hee! How you doin'? Graag willen wij ons aan je voorstellen! PIT is de naam, voluit Paradiso In Terra. Wij zijn een actief dispuut en proberen het geloof en ultiem-student-zijn zo goed mogelijk te combineren. Met elkaar gaan we op zoek naar wie God wil zijn in ons leven. Daarnaast vinden we het heerlijk om samen te borrelen en te feesten. Zo zul je in de sociëteit altijd genoeg dispuutsgenoten vinden en staan wij zowel open voor een goed avondje pinten als een chill gesprek. PIT staat voor toegankelijkheid, een karaktereigenschap die we met trots uitdragen. Daarnaast zijn we als groep initiatiefrijk en energiek. Een diverse groep mensen die veel aanwezig is bij alles wat de vereniging ons biedt, enthousiast betrokken en al-tijd gezellig. Buiten de verenigingsactiviteiten ondernemen we ook graag veel leuke dingen met elkaar, samen eten, in een parkje chillen of studeren, een belletje/appje en er is weer iets gezelligs gaande. Een hecht, liefdevol en meauiii dispuut, waar vrienden voor het leven ontstaan. Dat zijn wij, Paradiso In Terra. 

Aankomend jaar wordt sowieso geweldig, we hopen dat we deze tijd met jou mogen delen!

Bij PIT, met PIT, als PIT, heel PIT.

Ferox

Ferox_foto_2.PNG
Ferox_foto_3.PNG
Ferox_foto_1.PNG

Wij zijn Ferox, hét vrouwendispuut der NSL. Zelfs zonder de aanwezigheid van mannen al divers genoeg. We zijn een groep vol verschillende vrouwen wat zorgt voor veel hilariteit en diepe gesprekken. We zijn een actief en aanwezig dispuut binnen NSL en daarbuiten. Binnen NSL zijn we altijd te vinden op de borrel, de feestjes en we organiseren activiteiten. Buiten NSL zijn we te vinden in de leukste studie en/of koffie hotspots van Leiden, op het strand, in het museum of in de tuin van Annemijn. Ook in het geloof zijn we actief. We houden elkaar scherp door veel te delen en te discussiëren over het geloof. We respecteren elkaar, er hangt veel openheid en we proberen als sterke individuen altijd in het collectief te denken. We zijn dus lekker actief op veel vlakken, maar ook hierin flaneert iedereen op haar eigen manier. Ook al vindt de een de kleur fuchsia roze spuuglelijk en zou de ander het liefst nog een panterprintje toevoegen, we dragen het roze jasje hoe dan ook met trots!

Levi

Levi_1.jpg
Levi_2.jpg
Levi_3.jpg

Ola! Wij zijn Levi, het dertiende dispuut van NSL

Een oud-Leviet heeft ooit eens gezegd dat Levi het best te omschrijven is als ’makkelijk’ en ’simpel’ en achter die omschrijving staan wij nog steeds. We zijn namelijk niet zo moeilijk: drankje, muziekje, een goed gesprek en je hebt ons op ons best.

We houden van muziek, lekker jammen, samen eten, nieuwe tradities maken ('Vo voor WK Pilsduiken), woordgrapjes, FDA's, verschillende meningen, goede gesprekken, een klein beetje chaos, #lagaan, lekker ons eigen ding doen en toch samen één zijn. We noemen onszelf graag 'achter de schermen prominent': niet luidruchtig aanwezig, maar je kan altijd wel Levieten vinden in verschillende commissies, op de borrels en bij de vieringen.

Kordaat

kordaat_1.jpg
kordaat_2.jpg
kordaat_3.jpg

Heey, wij zijn Kordaat! Een ontzettend gezellig, hecht en betrokken dispuut. Wij zijn altijd te porren voor een fuifje, en zijn dan ook vaak met een grote groep aanwezig bij NSL feestjes. Op dispuutsavonden is er altijd een heel open en gemoedelijke sfeer, waarbij je je op je gemak voelt. Naast de gezelligheid vinden wij het geloof ook heel belangrijk. Een praise of vierig sla je als Korrie niet zomaar over, en ook de kringen staan hoog in het vaandel. We zijn betrokken bij elkaar, en spreken veel en vaak af voor een theetje, dinerdate, of filmavondje. En ook in coronatijd blijven we contact houden door kringen via zoom, online spelletjes, bijkletsen via skype en het sturen van kaartjes. Kortom: een dispuut vol vrolijke, gezellige, en bovenal Kordate vrouwen vol passie voor God en elkaar!

Aramis

Aramis_1.jpg
Aramis_2.jpg
Aramis_3.jpg

Eén voor allen, allen voor één: Dat is de kracht van Aramis! Wij zijn niet voor niets vernoemd naar één van de musketiers. Zoals zij streden voor hun konings eer, gaan wij altijd voor Hem en elkaar door het vuur! 

Met een groep vol verschillende personen is ons dispuut een heerlijke chaos van grappen en diepe gesprekken. Maar bovenal zijn we een hechte groep, waar ieder de ruimte heeft om zijn leven en geloof te delen! We staan samen graag op de borrel, eten ook buiten dispuutsavonden samen, studeren samen en we doen regelmatig drankjes of spontane spelletjesavonden. 

Doordat we van alles wat hebben in ons dispuut, is er ook altijd iemand waarmee je je verbonden voelt, op geestelijk en denkniveau. Verder is ons dispuut een heerlijke, chaotische bende (zoals te zien is op de foto's) van actieve mensen binnen en buiten NSL. Hoewel we het jongste dispuut zijn, is Aramis de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware gangmaker op menig feest of borrel. Pas als Aramis er is, kunnen de deuren dicht!

CHAPEAU

IMG-06.jpg
IMG-31.jpg
IMG-206.jpg

Wij zijn CHAPEAU, het XVIe dispuut der NSL!

CHAPEAU is een roep om lof te beduiden; naar God en naar elkaar! We hebben een bemoedigende sfeer binnen het dispuut waarbij we graag in elkaar investeren. Dit uit zich binnen en buiten de dispuutsavonden in mooie gesprekken en delen van geloof maar escaleert geregeld in een heerlijke chaos! 

Wij zijn niet bang om onze mening te geven, wat kan zorgen voor interessante discussies. Het motto van NSL ‘Christus kennen en Hem bekend maken’ staat bij ons centraal. Naast waardevolle kringen, gaan we elk jaar op kloosterweekend om stil te staan bij alles wat er gebeurt in het studentenleven en te richten op God!

Bij CHAPEAU kijken we naar elkaar om en trekken we elkaar bij de club waardoor we actief op de borrel te zien zijn. We zijn open en toegankelijk naar anderen, zo kom je ons regelmatig tegen in de vele commissies die NSL rijk is, bij feesten en vieringen. Want wij vinden: bij zijn, ís meemaken! 

CHAPEAU!

@dispuut_chapeau

Onze sponsoren