Disputen


NSL is onderverdeeld in disputen. Een dispuut is een groep van ongeveer 20 mensen. NSL bestaat uit 15 disputen, te weten: Muze, Elaborado Por, Dunamis, Dissonant, Sardonyx, Thersites, Bodø, Floris, Infinitas, Royaal, PIT, Ferox, Levi, Kordaat en Aramis. U kunt hieronder meer lezen over de verschillende disputen.

Disputen komen elke twee weken samen. Een aantal dispuutsleden bereiden een maaltijd voor. Na de maaltijd volgt het dispuutsuur, wat elke twee weken verschillend is en voorbereid wordt door de nestor (geestelijk leider van het dispuut). Verschillende ingrediënten waaruit een dispuutsuur kan bestaan, zijn: nadenken over een bijbels thema, gezelligheid, zingen, spellen of discussie.

Na het dispuutsuur gaan de disputen uiteen in kringen, die de basis vormen van de vereniging. Elke kring bestaat uit vijf tot zeven personen. De kringen gaan gedurende een jaar over een bijbels thema of een bijbelboek, uitgekozen door de kringleider. Op deze manier kunnen NSL’ers in een kleine groep de Bijbel bestuderen, praten over de dingen die hen hierbij bezig houden en met en voor elkaar bidden.

Muze


Muze.PNG

Muze is het oudste en mooiste dispuut der NSL.
Muze heeft een Griekse achtergrond. Deze Griekse tint is terug te zien in de naam, het dispuutsdrankje Ouzo en de toga’s op de pre-disputenloop. Muze is recht door zee, enthousiast en fanatiek. Inspireren, enthousiasmeren en begeesteren: deze drie speerpunten zijn kenmerkend voor Muze. Op dispuutsavonden weet de sfeer van lekker gek en enthousiast om te slaan in serieus en open. Muzen houden van een goed gesprek of goede discussie onder het genot van een biertje of wijntje en zijn actief binnen en buiten de vereniging. Muze Hoogh!

Elaborado Por

Elaborado_Por.PNG

Elaborado Por.
Een dispuut met een rijk verleden en een gouden toekomst. Professionals op het gebied van cocktails, toetjes en Bockbier.
Eenheid in Pluriformiteit is ons motto, verschillen die er zijn gaan we niet uit de weg. Fantastische weekenden, een nog mooiere dispuutsreis, het jaarlijkse Pesach en dispuutsgala, EP-borrels en spontane activiteiten staan hoog in het vaandel bij Elaborado Por.
Als mascotte hebben we de geit: volhardend, veelzijdig en weetgierig, prominent, maar zonder grote bek.

Dunamis

Dunamis.PNG

Dunamis, Dunamis, Dunamis,
Het oudste dispuut als ik mij niet vergis.
Avontuurlijk en sportief in doen en laten,
Dramatisch vertoon in geval van negatieve resultaten.
Echter doen wij alles voor een hoger doel,
Onze missie waarmaken gebeurt met gevoel:
Want kracht zit in zwakheid, verlies, dat verblijdt,
We proberen stuko te zijn, het lukt niet altijd.

Ondanks onze harde cultuur en iedereen nakken,
Komen we op voor de knorren en zwakken.
Ook voor onszelf, we laten ons leiden door de Geest,
Duifjes zijn overal, nooit afwezig op de borrel of een feest.
“Zijt dan oprecht gelijk de duiven”, leert Jezus ons vandaag,
Liefde is de ander laten winnen, vier de nederlaag.

Dissonant

Dissonant.PNG

Dissonant, een van de oudste disputen van NSL.
Open, onbevangen en inhoudelijk sterk zijn eigenschappen die ons dispuut typeren. Naast dat we ervan houden om de diepte in te gaan, is er zeker geen gebrek aan een hoog lachgehalte op onze dispuutsavonden. We zijn lekker gek en hebben heel veel lol met elkaar. Daarnaast proberen we ons kwetsbaar en echt op te stellen en te kijken naar hoe God ons als dispuut wil gebruiken. We houden van culinaire hoogstandjes tijdens een zelf georganiseerde tapasavond, HEMA-ontbijtjes, een filmavond, samen borrelen, leuke weekenden, chille vakanties, met veel mensen naar het NSV-focusweekend en niet te vergeten we proberen Christus bekend te maken door onze daden. Dissonant is aanwezig in de vereniging door (oud-) bestuursleden, commissies, grote aanwezigheid bij vieringen en de minstry-cursus. Daarnaast zijn we regelmatig te vinden op de borrel voor een goed gesprek.

Sardonyx

Sardonyx.PNG

Sardonyx kan beschreven worden als een trotse groep christelijke studenten.

Een hechte verzameling individuen die het best getypeerd kan worden als open, eigenzinnig, oprecht, actief, hilarisch, toegewijd en recht voor zijn raap. We staan graag midden in het studentenleven, maar wel terwijl we ons richten op God en Zijn plan voor ons. We zijn betrokken bij elkaars (geestelijk) leven en we houden elkaar graag scherp. Naast serieus zijn, wordt er veel gelachen, ontstaan er waardevolle vriendschappen en viert Sardonyx graag het leven. Borrels en feestjes meepakken, fanatiek spellen spelen en gekke verkleedpartijen zijn dingen die ons dispuut typeren. Sardonyx is erg betrokken bij NSL en veel Sardonen zijn dan ook enthousiast actief in commissies of het bestuur van NSL. Sardonyx is geweldig, Sardonyx Heerscht, maar bovenal proberen we ons op God te richten en Hem groot te maken, want Hij heerst boven alles en over ons.


Thersites

Thersites.PNG

Thersites is een divers dispuut, met een interesse voor de geestelijke activiteiten van NSL maar ook een liefde voor de borrel. Thersites is actief, betrokken en gezellig. Thersites is betrokken en actief binnen de vereniging; er zitten 2 mensen in de soccie; we hebben komend jaar onder andere mensen in de kmt-cie, gebedscie, praiseband, kluscie en subcie. Afgelopen jaar zijn we actief geweest binnen alpha, voorjaarscie, werkgroep lezingen en meer. Er staat altijd een grote groep op borrels en bij alle activiteiten en weekenden is er wel een afvaardiging aanwezig. Ook binnen dispuut gebeurt er veel. Er worden veel activiteiten georganiseerd en bezocht, ook de ‘funsub’, die om de week een activiteit als schaatsen of bier in badjas verzorgd, wordt heel goed bezocht en daarnaast wordt er heel veel buitenom met elkaar afgesproken. Elke dag is er wel een chillsessie (vaak meerdere) of zijn er mensen die samen eten, waarbij altijd het hele dispuut wordt uitgenodigd.

Thersites is kampvuurtjes, houthakkersblousjes en muziek. Thersites is gouden humor, feestjes en viert aankomend jaar zijn 3e lustrum!

Bodø

Bodo.PNG

Wij zijn Bodø, het zevende dispuut, genoemd naar de stad in noord Noorwegen.
IJzingwekkend en hartverwarmend, dat zijn wij.
IJzingwekkend hoe onze koude dispuutsdrank Jägermeister gedronken wordt, hartverwarmend hoe wij betrokken zijn bij en geven om de ander. Bij Bodø gaan debatten over alles, en beginnen uit het niets. Vertrouwd genieten en lachen, maar ook luisteren en delen. Veranderlijk als het noorderlicht, maar altijd even mooi. De Noor laat zich wekken door de felle ochtendzon, zo ook de Bodøer die regelmatig ‘s ochtends vroeg al bij de Hema te vinden is voor een dispuutsontbijtje. Met de Jägermeister wordt niet gespot, net zomin als met onze talloze tradities.
Zoals de Noor uit de koude, besneeuwde buitenwereld tevreden zijn warme huis binnenstapt, zijn dikke jas uitdoet en warm ontvangen wordt, zo is ons dispuut.
Bodø. Wij zijn divers. Wij zijn thuis.

Floris

Floris.PNG

Wij zijn Floris, het meest ridderlijke dispuut der NSL.

Ons dispuut staat bekend om de actieve leden, vele tradities en de speeches. Dit zijn stuk voor stuk dingen waar we trots op zijn, maar Floris is nog veel meer dan dat. Bij Floris kan je jezelf zijn, en is er ruimte voor persoonlijke groei. Floris is naar elkaar omzien, met elkaar mooie momenten delen, en vriendschappen opbouwen. Floris is de afwisseling tussen een goed gesprek en een hysterische lachbui. En in dit alles staat God centraal. We bouwen op de Heer door middel van intensieve kringen en goede gesprekken. Het mooiste aan Floris? Je leert er belangrijke levenslessen. Want zoals menig oud-lid ons altijd kenbaar maakt: Een Floriaan ben je voor het leven!

Infinitas

Infinitas.PNG

∞ Infinitas, het VIIIe maar oneindig mooie en vurige dispuut der NSL.
Wij staan bekend om ons legendarische Infinitas-feest. Naast dat het één van de grootste NSL-feesten van het jaar is, rijkt onze faam ook ver buiten de vereniging, want heel Navigatorland rukt uit om ons feest mee te maken. Daarnaast heeft Infinitas nog oneindig veel meer tradities, zoals ons vurige dispuutsdrankje, ILV’s (Infinitas ledenvergaderingen vol studentikoze moties), een voorjaarsdiner, diesweekend, dispuutsborrels, activiteiten met andere disputen en de onvergetelijke zomervakanties. Buiten deze tradities zijn we een dispuut met veel diversiteit, slechte woordgrappen, harde sinterklaasgedichten en veel spontane activiteiten zoals samen eten, kaarten en een filmpje kijken. Maar bovenal zijn we studenten die door middel van Bijbelstudie en persoonlijke gesprekken, elkaar en onszelf proberen te inspireren om God steeds beter te leren kennen.

‘Wij staan als studenten sterk met de Heer,
Als trots Navigator verlangend naar meer
Amices, en Amica’s met elkaar
Infinitas, wunderbar!’ ∞

Royaal

Royaal.PNG

Royaal is het tiende dispuut dat NSL kent en mag met recht de kroon op NSL worden genoemd.
Als de Koninklijke en de nummer tien onder de disputen is Royaal de spel- en gangmaker van NSL. Royaal heeft immers de disputenstrijd gewonnen in 2015! Royaal is een dispuut dat midden in NSL en het studentenleven staat. Energiek, actief, klein en hecht, stuko, sociaal sterk, ondernemend en een plezier voor het oog dat ook wel eens wat wil. We hebben de eer dat onze koninklijke naam verwijst naar onze Koning: Jezus Christus. Niets is zo royaal als Zijn onbeperkte genade. Dit besef houdt ons nederig, en spoort ons aan de genade van Jezus te zoeken én uit te dragen. We hebben dus een naam hoog te houden.
Royaal hoogh!

PIT

PIT.PNG

Het dispuut met pit, de kern der NSL. PIT is actief binnen in NSL. PIT is een super enthousiast dispuut.  PIT is betrokken met elkaar. PIT is lang borrelen met dispuut. PIT is goede gesprekken hebben met elkaar.  PIT is een stevige bodem in geloof en leven, immers geen groei in bodemloos bestaan. PIT is om 3.00 ‘s nachts na de borrel in een diep gesprek terecht komen. PIT is overal aanwezig dus daarom ben je nooit alleen! PIT is een lekker feestje pakken. PIT is pure gezelligheid. PIT organiseert elk jaar het prachtige futsal toernooi. PIT is zoeken in geloof en jezelf ontwikkelen. PIT is op vakantie in Hongarije een sing battle winnen van Hongaren met je dispuutslied. Bij PIT, met PIT, als PIT, heel PIT.

Ferox

Ferox.PNG

Thema-avonden, vrijdagmiddagborrels, flügel, karaoke, roze, jaargroepenstrijd, koffiewedstrijden en tot diep in de nacht dansen.
Een legendarisch jaarlijks terugkerend Ferox Feest en een goedverzorgd 3-gangen mannerdiner. Een kerstdiner waar ook de Vixen-Date-Bokaal wordt uitgereikt voor de langdurige dates. Zomaar een aantal feitjes welke Ferox tot een actief, enthousiast en hecht dispuut maken.  Ferox is het twaalfde dispuut dat NSL kent en is een damesdispuut. Het Latijnse woord “Ferox” staat voor fel, heftig, stoer. En dat is wat wij zijn! Het is een eer om de titel van Foxy Lady te mogen dragen. Een Foxy Lady kent mores, waarden en vertegenwoordigt te allen tijde het dispuut, maar ook de vereniging. De Foxy Ladies zijn divers, betrokken en actief.
Ferox, niet te overtreffen!

Levi

Levi.PNG

Diversiteit, spontaniteit en gekkigheid, dat typeert Levi.
Wij zijn het 13de dispuut van NSL, maar staan centraal binnen de vereniging. Levi is een dispuut waarin een relaxte sfeer heerst, waar veel muziek gemaakt wordt en goede gesprekken worden gevoerd. Een dispuut waar iedereen zich thuis voelt, waar je jezelf kan zijn en waar God centraal staat. We streven er dan ook naar om een groep te zijn die open en eerlijk is naar elkaar. Onze leden zijn actief in commissies binnen NSL en wij gaan ieder jaar samen op vakantie.
Levi is een beetje raar, een beetje anders, maar eigenlijk heel normaal.

Kordaat

Kordaat.PNG

Hét legergroene dispuut van NSL is Kordaat!
Kordaat bestaat uit een groep stoere chicks die allemaal goed weten wat ze willen en echte levensgenieters zijn. Er hangt een chille open sfeer in het dispuut, iedereen kan lekker zichzelf zijn! Bij feestjes staat Kordaat altijd vooraan en op elk NSL feestje is het dispuut dan ook goed vertegenwoordigd. Een goed gesprek met een koffietje zal geen enkele Korrie afslaan. We houden er van om de diepte in te gaan op geestelijke avonden en willen van elkaar leren!
Betrokkenheid, openheid en dienstbaarheid zijn belangrijke waarden voor ons dispuut en voor Kordaat is niets te gek!

Aramis

Aramis.PNG

en voor allen, allen voor Een: Dat is de kracht van Aramis. Niet voor niets hebben we ons vernoemd naar één van de musketiers. Zoals zij de eer van hun koning verdedigden, zo zijn wij geroepen om de eer van onze Koning hoog te houden. Aramis is een mooie chaotische bende. We weten elkaar te vinden voor flauwe grappen en diepere discussies. Omdat we elkaar niet kunnen missen en elkaar ontzettend lekker vinden spreken we ook vaak buiten dispuutsavonden met elkaar af. Je ziet ons shinen op de borrels en we zijn altijd in voor knallende feestjes. Bij Aramis hebben we niet alleen oog voor elkaar, maar voelen ons ook geroepen om te delen! Hoewel we het jongste dispuut zijn heeft de vereniging ons inmiddels goed leren kennen. Pas als Aramis er is kunnen de deuren dicht!

Onze sponsoren