Disputen

Disputen

NSL is onderverdeeld in disputen. Een dispuut is een groep van ongeveer 22 mensen. NSL bestaat uit 16 disputen, te weten: Muze, Elaborado Por, Dunamis, Dissonant, Sardonyx, Thersites, Bodø, Floris, Infinitas, Royaal, PIT, Ferox, Levi, Kordaat, Aramis en CHAPEAU. U kunt hieronder meer lezen over de verschillende disputen.

Disputen komen elke donderdag samen. Een aantal dispuutsleden bereidt een maaltijd voor. Na de maaltijd volgt het dispuutsuur, wat elke twee weken verschillend is en voorbereid wordt door de nestor (geestelijk leider van het dispuut). Verschillende ingrediënten waaruit een dispuutsuur kan bestaan, zijn: nadenken over een bijbels thema, gezelligheid, zingen, spellen of discussie.

Na het dispuutsuur gaan de disputen uiteen in kringen, die de basis vormen van de vereniging. Elke kring bestaat uit vier tot zes personen. De kringen gaan gedurende een jaar over een bijbels thema of een bijbelboek, uitgekozen door de kringleider. Op deze manier kunnen NSL’ers in een kleine groep de Bijbel bestuderen, praten over de dingen die hen hierbij bezig houden en met en voor elkaar bidden.

Muze

muze_2.jpg
muze.jpg
IMG-20221017-WA0012.jpg

Hey, leuk dat je dit leest! Wij zijn dispuut Muze, het oudste dispuut dat NSL rijk is. Je zou ons kunnen omschrijven als een actief, hecht, enthousiast en fanatiek dispuut. De sfeer op dispuutsavonden varieert van gek en speels, naar open en serieus. We houden van een diep gesprek of een goede discussie op z’n tijd. Ook buiten de dispuutsavonden zijn we vaak met elkaar te vinden: we doen koffietjes, genieten van lamlendige uitbrak ontbijtjes, gaan sporten en houden studiesessies op alle mogelijke studeerhotspots in Leiden. Daarnaast staan we altijd open om een heerlijk drankje en dansje te doen, of dit nu op de borrel is of elders. Weekendjes weg typeert Muze ook: dit kan een liftweekend naar buitenlandbestemming, kringweekend, lichtingsweekend, mooi Muzevrouwenweekend of het beruchte Muzemannenweekend zijn. Verder is ons jaarlijks hoogtepunt uiteraard de Muze vakantie in de zomer! Vorig jaar zaten we een week in een heerlijke villa met zwembad, in Toscane. Op vakanties houden we van een goede mix tussen cultuur snuiven in grote steden en cocktails drinken aan het zwembad.
Openheid heeft binnen Muze een grote focus, we proberen zo elkaar altijd te steunen, te bemoedigen en te richten op God.

Wil je meer van ons zien? Check dan @dispuutmuze.
MUZE HOOGH

Dunamis

4c10cf8d-0210-4250-8a1e-24a3172aaa7a.JPG
4efbd17f-cd0a-4f1a-b79d-dfbdb3664c0f.JPG
98f5996e-7882-4d55-8a28-2b505fec8f07.JPG

Wij zijn duiven in prachtige verschijning en hebben veel liefde voor elkaar. Als je aan Dunamis denkt denk je: fanatiek, enthousiast en avontuurlijk. We zijn recht voor zijn raap en we hebben ons mondje bij, zo vliegen er genoeg sarcastische opmerkingen in het rond. Gezelligheid voert wel altijd de boventoon, we lachen veel en gaan een feestje niet uit de weg.

Iedere donderdagavond vind je ons in het wonderschone Plexat, aan de Oude Singel, drie minuten bij onze Societas Luminis vandaan. De dispuutsavonden variëren van diepe gesprekken en bezig zijn met God tot leuke activiteiten en spelletjes. Soms borrelen we nog na met het dispuut of we verhuizen door naar de sociëteit. Veel van ons wonen gewoon in Leiden, dus ook buiten dispuutsavonden om zijn we vaak met elkaar. Wat je volgend jaar bij Duna kan verwachten is een grandioze vakantie, ons onovertreffelijke kerstdiner, uit de hand gelopen weekenden en bovenal vrienden voor het leven. Oh Dunamis uit Leiden, de mooiste van het land!
Nog meer van ons zie je op @dispuutdunamis

Dissonant

IMG-015_kopie.jpg
IMG_8686.JPG
Disso1.jpg

Open, betrokken, diepgang en veel gezelligheid, dat is Dissonant. Bij ons is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, maar ook gewoon te zijn wie je bent. De leden maken het dispuut. We genieten samen van eetdates, uitgaan, een drankje doen, spelletjes spelen, een borrel meepakken en natuurlijk goede gesprekken. We zijn actief in de vereniging met bestuursleden, commissies en hebben zelfs het PIT-futsaltoernooi gewonnen! Op Focusweekend en op vieringen zijn altijd Disso's te vinden. We zijn een hechte groep, we kunnen het allemaal goed met elkaar vinden en er wordt veel gelachen. Er is acceptatie richting elkaar en samen met God proberen we onze weg te vinden. Samen geloven vinden wij belangrijk, waarbij iedereen op zijn eigen manier bijdraagt. We zien ernaar uit om nieuwe mensen te leren kennen en er samen een mooi jaar van te maken!  

Elaborado Por

EP_4_juiste_formaat_webcie.jpg
EP_2.jpg
processed-A22302DF-600D-4A7D-AC6A-AC512070DD97-F2DD921A-6C73-43C0-A18D-0EBB35974213_1.jpeg

Wij zijn Elaborado Por, ook wel beter bekend als EP en zijn het vierde dispuut der NSL. Ons motto is Eenheid in Pluriformiteit, zo zijn we allemaal verschillend, maar vormen we met elkaar een enorm hechte groep die geniet van borrels en feestjes pakken, avondjes in het park zitten, of samen studeren! Verder houden wij van cocktails maken én vooral om daarmee te presteren op de jaarlijkse cocktailkoning en -koningin wedstrijd. 

Naast de standaard donderdagavonden trekken we geregeld met elkaar op bij bijvoorbeeld EP-borrels en andere verschillende EP activiteiten, pakken we samen een kerkdienstje mee of genieten we van HEMA-blind-date-(uitbrak)ontbijtjes. 

De zomervakantie, dispuutsweekenden, mannen- & vrouwenweekend, EP-diner en EPesach maken dat een jaar met Elaborado Por altijd zeer geslaagd is! Bij EP moedigen we elkaar aan onszelf te zijn, vriendschappen op te bouwen en tegelijk samen op zoek te gaan naar God en Zijn plek in ons leven. 

Volg ons op @dispuutEP om meer van ons te zien!:)

Sardonyx

Sardonyx_1.jpg
cc6ad5b9-82b4-421c-b558-289c70546380.jpeg
Foto_Sardonyx_2.JPG

Wij zijn Sardonyx, het vijfde dispuut der NSL. We zijn een hechte groep individuen met veel hart voor elkaar, NSL en God. Sardonyx kan worden getypeerd als open, actief, betrokken, eigenzinnig, oprecht, hilarisch, enthousiast en recht voor zijn raap. Onze dispuutsavonden bestaan dan ook uit een hoop chaos en gekte, mooie gesprekken, felle discussies en vooral heel veel gezelligheid. Bovenal richten we ons op God en willen we focussen op wat het geloof voor ons betekent. We houden elkaar scherp en gaan diepe gesprekken en kwetsbaarheid niet uit de weg. Naast serieuze momenten, vieren we graag het leven tijdens onze hilarische en memorabele dispuutsweekenden en -vakanties, mannen- en vrouwenweekenden en nog veel meer prachtige activiteiten. Ook houden we ervan om alles te geven voor NSL en veel Sardonen zijn dan ook actief in commissies of het bestuur van NSL. Verder houden we van borrels en maken we herinneringen voor het leven tot in de late uurtjes. Sardonyx is geweldig, Sardonyx Heerscht, maar bovenal proberen we ons op onze grote God te richten, want hij heerscht boven alles!

Thersites

PSX_20230817_093220_1.jpg
PSX_20230817_093440.jpg
PSX_20230817_094111.jpg

Thersites, hét dispuut van NSL dat zowel een hechte vriendengroep is en tegelijkertijd een actieve plaats inneemt in het midden van de vereniging! Ons motto is 'Het geheel is meer dan de som der delen'; wij halen het beste, grappigste en meest absurde in elkaar naar boven. Thersites is een dispuut dat studentikoos is zonder afgezaagd te zijn, een groep vrienden die chillen vooropstelt zonder het serieuze te vermijden. Wij zijn zowel actieve borrelaars als trouwe praise- en vieringsgangers, wij doen commissies binnen NSL; wij zijn overal. Wij zijn muzikaal (maar vraag ons niet ons driestemmig dispuutslied te zingen), wij zijn altijd vatbaar voor serieuze, niet-serieuze, diepe en heftige discussies, maar we zijn vooral uniek door de vele dispuutsactiviteiten die we organiseren: elke twee weken doet de funsub zijn uiterste best een mooie activiteit te regelen, meerdere keren per week wordt samen gegeten, wij gaan op liftweekenden, en ga zo maar door! Tradities hebben wij niet veel, maar jaarlijkse activiteiten als Bier en Badjas en het Midwinterdiner garanderen je onvergetelijke avonden. Wil jij het beste uit je NSL-tijd halen? De vereniging en jezelf ontdekken? Dan zien wij jou snel!

Bodø

Bodø_2023_4
Bodø_2024_01
Bodø_2023_3

Hi, wij zijn Bodø, het zevende dispuut der NSL, vernoemd naar een legendarische stad in het hoge noorden van Noorwegen. Wij zijn ijzingwekkend en hartverwarmend, zoals onze dispuutsdrank Jägermeister. Met ons trotse hert prijkend op de dispuutsjasjes zijn wij te vinden op borrels, feestjes, lezingen en vieringen. Bij Bodø hechten we veel waarde aan jarenlange tradities, urenlange ØLV's en spreken we elkaar veel buiten dispuutsavonden om. Naast de standaard dispuutsweekenden en vakantie vieren wij het Midwinterweekend en hebben wij een Lichtweek waar Bodø'ers 24/7 samen zijn en het dispuutsvuur brandend houden als teken van onze vriendschap. Met elkaar zijn we altijd op zoek naar God en zoeken onze weg in het leven.

Bodø is divers, Bodø is thuis, Vø!

Neem ook een kijkje op onze Insta: @dispuutbodo

Infinitas

IMG_3528_1.jpg
9C9F3E89-2184-4B99-BA4F-1BD37B9688D7.JPG
DSCF6130.JPG

Infinitas, het VIIIe, oneindig mooie en vurige dispuut der NSL. Wij staan vooral bekend om ons legendarische Infinitas-feest, dat hopelijk later dit jaar plaats mag vinden. Het is een feest wat heel Navigatorland graag meepakt. Binnen NSL zijn we aanwezig op feestjes, actief op de borrel en ook in grote commissies dragen wij ons steentje bij. Daarnaast heeft Infinitas nog oneindig veel mooie tradities, zoals ons vurige dispuutsdrankje, "ILV’s" (Infinitas ledenvergadering) vol studentikoze moties, een voorjaarsdiner, een diesweekend, dispuutsborrels, 21-diners, verbroederingen met andere disputen en prachtige (zomer)vakanties. Hierbuiten zijn we een dispuut met veel diversiteit en openheid, verstrooide meme’s en spontane activiteiten zoals samen eten, studeren, film kijken, drankjes doen of een dagje uit. Bij Infinitas kan je helemaal jezelf zijn en het beste uit jezelf naar boven halen. Boven dit alles zijn wij studenten die door middel van kringen, het lezen van de Bijbel en persoonlijke gesprekken onszelf en elkaar proberen te inspireren God beter te leren kennen en Hem te volgen. Het laatste stuk van ons Infinitas-lied vat dit alles goed samen: 

‘Wij staan als studenten sterk met de Heer,
Als trots Navigators, verlangend naar meer.
Amic’ en Amica, met elkaar:,
Infinitas wunderbar!’

Neem ook een kijkje op onze Insta: @dispuutinfinitas

Floris

image1_1.jpeg
IMG_7321.jpeg
IMG_6260.jpeg

Wij zijn dispuut Floris, het negende en ridderlijke dispuut der Navigators Studentenvereniging Leiden. 

Wij zijn een hecht dispuut, dat zeer actief is binnen NSL. Wij zijn aanwezig en zetten ons in voor de vereniging op borrels, op feestjes, binnen commissies en besturen. Geen borrel is compleet zonder onze typerende zwarte en rode jasjes. Floris is echter meer dan alleen borrelen en feesten. Onze kernaspecten zijn studentikoziteit, traditie, vriendschap, daadkracht, saamhorigheid en diepgang en hier zijn wij trots op. Wij bouwen samen in ons geloof en aan hechte vriendschappen, binnen en buiten de dispuutsavonden. De groei die je doormaakt bij Floris brengt je niet alleen veel tijdens, maar ook na je lidmaatschap. Dit sluit aan bij ons motto: “Een Floriaan ben je niet voor even, een Floriaan ben je voor het leven”.

Floris supermeaui!

Royaal

Foto_1_NSL_site.jpeg
Foto_3_NSL_site.jpg
image00288_1.jpeg

Royaal is het tiende dispuut dat NSL kent en mag met recht de kroon op NSL worden genoemd. 

Als de koninklijke en de nummer tien onder de disputen is Royaal dé gangmaker van NSL. Royaal is een dispuut dat midden in NSL en het studentenleven staat. Energiek, actief, hecht, sociaal sterk, ondernemend en een plezier voor het oog dat ook wel eens wat wil. We hebben de eer dat onze koninklijke naam verwijst naar onze Koning: Jezus Christus. Niets is zo royaal als Zijn onbeperkte genade. Dit besef houdt ons nederig, en spoort ons aan de genade van Jezus te zoeken én uit te dragen. We hebben dus een naam hoog te houden.

Royaal, wij zijn het helemaal!

PIT

unnamed_2.jpg
unnamed_1.jpg
unnamed_3_bijgeknipt.jpg

Hee! How you doin'? Graag willen wij ons aan je voorstellen! PIT is de naam, voluit Paradiso In Terra. Wij zijn een actief dispuut en proberen het geloof en ultiem-student-zijn zo goed mogelijk te combineren. Met elkaar gaan we op zoek naar wie God wil zijn in ons leven. Daarnaast vinden we het heerlijk om samen te borrelen en te feesten. Zo zul je in de sociëteit altijd genoeg dispuutsgenoten vinden en staan wij zowel open voor een goed avondje pinten als een chill gesprek. PIT staat voor toegankelijkheid, een karaktereigenschap die we met trots uitdragen. Daarnaast zijn we als groep initiatiefrijk en energiek. Een diverse groep mensen die veel aanwezig is bij alles wat de vereniging ons biedt, enthousiast betrokken en al-tijd gezellig. Buiten de verenigingsactiviteiten ondernemen we ook graag veel leuke dingen met elkaar, samen eten, in een parkje chillen of studeren, een belletje/appje en er is weer iets gezelligs gaande. Een hecht, liefdevol en meauiii dispuut, waar vrienden voor het leven ontstaan. Dat zijn wij, Paradiso In Terra. 

Aankomend jaar wordt sowieso geweldig, we hopen dat we deze tijd met jou mogen delen!

Bij PIT, met PIT, als PIT, heel PIT.

Ferox

510AD89F-7D43-40FA-8277-8B8F0C463081_1.jpeg
A970FE3E-B65D-4A59-8766-EDCA494F86EF.jpeg
7CA6812D-6E78-4389-952D-A0187FD00CAA.jpeg

Wij zijn Ferox, hét vrouwendispuut der NSL. Een diverse groep vrouwen die samen geniet van het studentenleven in Leiden. Dit zorgt voor eindeloze hilariteit en soms net iets te veel lawaai, maar ook voor fijne, diepe gesprekken. We helpen elkaar waar mogelijk, bijvoorbeeld met verhuizen en studie, maar we bieden ook een luisterend oor of een knuffel wanneer dit nodig is. We zijn een actief en aanwezig dispuut binnen en buiten NSL. We zijn te vinden op de borrels, actief in commissies en regelmatig bezoeken we een feestje van een Navigatorsvereniging of een extern feest in het mooie Leiden. We zien elkaar vaak, wat zich uit in studiesessies met iets te veel koffie of MiBo's met iets te veel wijn. 'Een echte Foxy Lady zuipt beter dan een vent!' Als er iets te vieren valt doen we dit graag, zoals Leids ontzet, Oud&Nieuw, Koningsdag en Bevrijdingsdag, ook organiseren we een paasbrunch en een Valentijns diner. Oud-leden blijven betrokken en met TikToks worden onze herinneringen vereeuwigd. We houden elkaar scherp
door veel te delen en te discussiëren over ons persoonlijk geloof. We streven naar liefde voor elkaar en voor Hem. In de drukte van het studentenleven vinden wij met elkaar rust bij God. Zo richten we onze harten naar boven en putten wij kracht uit muziek en gebed. Iedere Foxy Lady flaneert op haar eigen manier en geeft eigen invulling aan haar studentenleven. Er is één ding wat voor ons allemaal hetzelfde is: we dragen het roze jasje met trots!

Levi

WhatsApp_Image_2023-10-19_at_16.32.03.jpeg
20230825_184841_1.jpg
Screenshot_20231207_002611_WhatsApp.jpg

Ola! Wij zijn Levi, het dertiende dispuut van NSL

Een oud-Leviet heeft ooit eens gezegd dat Levi het best te omschrijven is als ’makkelijk’ en ’simpel’ en achter die omschrijving staan wij nog steeds. We zijn namelijk niet zo moeilijk: drankje, muziekje, een goed gesprek en je hebt ons op ons best.

We houden van muziek, lekker jammen, samen eten, nieuwe tradities maken ('Vo voor WK Pilsduiken), woordgrapjes, FDA's, verschillende meningen, goede gesprekken, een klein beetje chaos, #lagaan, lekker ons eigen ding doen en toch samen één zijn. We noemen onszelf graag 'achter de schermen prominent': niet luidruchtig aanwezig, maar je kan altijd wel Levieten vinden in verschillende commissies, op de borrels en bij de vieringen.

Kordaat

WhatsApp_Image_2023-07-23_at_14.28.28_1.jpeg
WhatsApp_Image_2023-07-23_at_14.30.03.jpeg
WhatsApp_Image_2023-07-23_at_14.30.59_1.jpeg

Hi! Wij zijn Kordaat, het XIV dispuut der Navigators Studenten Vereniging Leiden. Wij zijn een groep diverse vrouwen die samen door het studentenleven gaan en dit combineren met het geloofsleven. We zijn een hechte groep en vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken. We zijn dan ook op de hoogte van elkaars leven en vinden het belangrijk om tijd in elkaar te investeren. Niet alleen op de donderdagavond, maar de hele week door. Denk aan koffietjes samen doen tijdens UB- sessies, brakke ontbijtjes, samen naar de kerk gaan en picknickjes in het park. We kunnen met elkaar de diepte in gaan tijdens dispuutsavonden en kring maar kunnen ook heerlijk escaleren met lekkere drankjes. Verder hebben we jaarlijks twee dispuutsdiners, gaan we op dispuutsweekenden en sluiten we het jaar af met een knallende dispuutsvakantie. Ook houdt Kordaat van feestjes en zijn wij op menig (NSV) feestjes niet te missen. We vinden het belangrijk om te investeren in NSL door het doen van commissies en te schitteren met onze groene jasjes op de borrel. Ons dispuut is rijk aan vrouwen met vele karakters waardoor elke vrouw haar plekje kan vinden binnen ons mooie dispuut!

Meer van ons zien? @dispuutkordaat

Aramis

Liggende_foto.jpg
image0_2_1.jpeg
IMG_3167.JPG

Eén voor allen, allen voor één: Dat is de kracht van Aramis! Wij zijn niet voor niets vernoemd naar één van de musketiers. Zoals zij streden voor hun konings eer, gaan wij altijd voor Hem en elkaar door het vuur! 

Met een groep vol verschillende personen is ons dispuut een heerlijke chaos van grappen en diepe gesprekken. Maar bovenal zijn we een hechte groep, waar ieder de ruimte heeft om zijn leven en geloof te delen! We staan samen graag op de borrel, eten ook buiten dispuutsavonden samen, studeren samen en we doen regelmatig drankjes of spontane spelletjesavonden. 

Doordat we van alles wat hebben in ons dispuut, is er ook altijd iemand waarmee je je verbonden voelt, op geestelijk en denkniveau. Verder is ons dispuut een heerlijke, chaotische bende (zoals te zien is op de foto's) van actieve mensen binnen en buiten NSL. Hoewel we nog best een jong dispuut zijn, is Aramis de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware gangmaker op menig feest of borrel. Pas als Aramis er is, kunnen de deuren dicht!

Volg ons vooral op @dispuutaramis 

CHAPEAU

IMG-05.jpg
IMG-31.jpg
IMG-206.jpg

Wij zijn CHAPEAU, hét hemelsche dispuut der NSL.


Wij volgen Jezus Christus, Zijn Naam staat dan ook centraal en dat zie je terug in onze hemelsblauwe kleur.
Als dispuut XVI der Navigators Studentenvereniging Leiden zijn wij hecht en actief, investeren wij in elkaar en prioriteren daarbij diepe gesprekken, elkaar scherpen, levendige discussies en geloofsopbouwende kringen. Actief zijn is de norm, wat zich uit in het bijwonen van vele borrels, activiteiten en vieringen. Wij poppen de champagne rijkelijk bij feestelijke gelegenheden, vieren interne en externe feesten en gala’s uitbundig, en zoeken de rust op ons kloosterweekend. CHAPEAU beperkt zich niet enkel tot dispuutsavonden, maar ook daarbuiten beleven wij de meest memorabele momenten! Open en toegankelijk mogen wij ons met kracht van Boven inzetten in de vele commissies die NSL rijk is. Daarnaast zoeken wij elkaar veel op voor een drankje, sporten, poolen, etentjes, kerkdiensten, feestjes en maken wij avonden mee die uitmonden in heerlijke chaos! Bij ons geldt: 'Bij zijn ís meemaken!'


‘Vo voor CHAPEAU!

Onze sponsoren