Gezelschappen 2017-11-13T11:24:42+00:00

NSL bestaat naast disputen ook uit gezelschappen,
Er zijn mannen- en vrouwengezelschappen die elk een eigen doel hebben binnen de vereniging.
Er zijn momenteel 4 mannengezelschappen en 5 vrouwengezelschappen actief binnen NSL.
Daarvan vragen 2 vrouwengezelschappen en 3 mannengezelschappen nog elk jaar nieuwe leden.

Herengezelschappen:


La Famiglia


LF - 17

Het gezelschap La Famigla is oorspronkelijk ontstaan uit het ouder-kind verband en richt zich op het bewaken en verrijken van de studentikoze cultuur binnen NSL. Waar het ooit begon met zes leden, is deze hechte vriendengroep inmiddels gegroeid tot een club van 28 die is opgebouwd uit zes lichtingen. Kenmerkend voor dit gezelschap is de voorliefde van de leden voor de sociëteit.  De grijze jasjes zijn de afgelopen jaren bepalend geweest voor de borrelcultuur van NSL. Naast de hoge mate van aanwezigheid op borrels en het introduceren van verschillende gebruiken, blijkt deze liefde voor de sociëteit ook uit de centrale plaats die ‘LF’ inneemt in het interieur van het Pand. Door de jaarlijkse toestroom van nieuwe leden zal de studentikoze cultuur binnen NSL gewaarborgd blijven.


Adelphos


1507607_1013369802023499_5418510237430841240_n

Adelphos, beroemd en berucht binnen NSL.

“Heb de broederschap lief; vrees God; eer de koning.” 1 Petrus 2: 17 Adelphos het oudste bestaande Herengezelschap van NSL wordt gekenmerkt door het broederschap en de das. Deze verbondenheid die de broeders met elkaar verbind zorgt voor een hecht gezelschap die elkaar onder de vleugels van de adelaren scherp houdt en prikkelt. De broederband die Adelphoi met elkaar hebben gaat verder dan vriendschap en zorgt voor verbondenheid tussen alle lagen van het gezelschap. Borrels, weekenden en een gala waar wel goed gespeecht wordt zijn de momenten waar de band wordt bevestigd en versterkt. Naar buiten toe treden wij uit de schaduw met de gedachte groots te zijn in kleine dingen. Wij ondersteunen NSL met onze feedback, verbroederen, zijn aanwezig op borrels, en we zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken voor onze medemens in nood. Monnik Valentijn is hierin voor Adelphos een groots voorbeeld. Monnik Valentijn die geëerd werd na zijn dood voor zijn grootsheid in de kleine dingen waarin hij iedere dag zijn medemens diende. Wij nodigen uw graag uit op een borrel van NSL om verder te spreken over ons mooie gezelschap.

Met broederlijke groet,

Adelphos


Amisadai


website (2)

Amisadai, gezelschap dat haar grens zal overschrijven.

Het is al sinds 2010 dat er in ons aller geliefde sleutelstad een nieuwe wind waait. De stad die wordt geregeerd door studenten heeft sinds dat jaar één sociëteit die in een zeer bijzonder licht staat; Sociëtas Luminis. Hét licht in Leiden. Om dit licht te beschermen en zichtbaar te laten zijn in alle uithoeken van het land is er een gezelschap opgericht: Amisadai. Deze groep vrienden strijdt zij aan zij, met moed en kracht voor de eer van onze vereniging. Wanneer Amisadai haar vleugels uitslaat, overstijgt zij haar grenzen om NSL op de kaart te zetten. De geschiedenis van Amisadai toont aan dat andere verenigingen niet veilig zijn voor een bezoek van het volk van de Almachtige. Menig bestuurslid van onze zusterverenigingen heeft door externe acties de weg naar hét licht van Leiden gevonden. Pogingen van hun vereniging om een inval te doen zijn echter nooit geslaagd, maar hierna volgde wel altijd een mooie verbroedering in Sociëtas Luminis.


Axios


Axios (2)

Axios is een herengezelschap dat zich sinds 10 december 2012 inzet op levenslange vriendschappen, pretentieuze gespreksonderwerpen en geestelijke diepgang. De eerste jaren hebben we ons voor de vereniging ingezet door betrokken te zijn bij het organiseren van mannenavonden. Omdat we een gesloten gezelschap zijn worden we steeds minder zichtbaar binnen de vereniging. Dat betekent niet dat we minder actief zijn. Elke twee weken een gezelschapsavond en het jaarlijkse diner zijn maar enkele voorbeelden van onze bezigheden. In de leegte die wij bij NSL achter laten hopen we dat er nieuwe herengezelschappen zullen ontstaan en zullen bloeien. Niet alleen om een mooie studententijd te hebben, maar om vriendschappen voor het leven te bouwen.

Ik, die gevangenzit omwille van de Heer, vraag u dan ook dringend de weg te gaan die past bij de roeping die u hebt ontvangen: wees steeds bescheiden, zachtmoedig en geduldig, en verdraag elkaar uit liefde. (Efeziërs 4:1-2(NBV))

 

Damesgezelschappen:


 


Ace


ACE2 (1)

Wij zijn ACE, damesgezelschap der NSL. Ace is vertaald vanuit het latijn en betekent eenheid. Dat brengt ons ook direct naar het doel van ons gezelschap. Als vrouwen willen wij ons graag inzetten voor vrouwen. Wij zien NSL als een plek waar vrouwen zich verder kunnen ontwikkelen tot sterke, krachtige persoonlijkheden.  We willen de vrouwen van NSL verenigen en de onderlinge verbinding  versterken door middel van ludieke acties (zoals de stilettorace of kledingverkoop) waarbij we praktisch of financieel vrouwen wereldwijd kunnen steunen.  Naast dat we ons doel hebben, zijn hechte vriendschappen, mooie tradities, ons jaarlijkse verkleeddiner en rode schoenen typerend voor de Acevrouw!


JackieAmyra Genoveva


 

Sinds december 2016 is NSL een vrouwengezelschap rijker, genaamd Amyra Genoveva. Amyra omdat we prinsessen en tegelijk strijdsters zijn. Genoveva omdat we bovenal dochters van de Rechtvaardige zijn. Met onze zwarte leren jasjes verschijnen we graag op borrels. Onder deze jasjes zitten geweldige vrouwen die houden van een wijntje, lekker eten en één en al chillheid op de maandagavond. Rewindhits, interessante gesprekken, en discussies aan de ene kant. Dansjes, drankjes en lachen om slechte grappen aan de andere kant. We bouwen elkaar geestelijk en persoonlijk op. Naast gezelschapsactiviteiten hebben we onze jaarlijkse zelfverdedigingscursus waar we de krachten van de vrouw aandacht willen geven en versterken. Dit is een van onze kernpunten die we willen nastreven om niet alleen een gezelschap te zijn voor onszelf, maar ook voor de vereniging.

“A strong women looks a challenge dead in the eye and gives it a wink”


Stella Noxis


IMG_9921

‘You cannot look up at the stars at the night sky and not wonder what I is like to be up there amongst the stars’

Op 4 oktober 2012 verscheen een nieuw licht aan de sterrenhemel van Leiden: Stellae Noxis, sterren van de nacht. Het begon met zeven vrouwen die straalden als lichten in de donkere nacht, een schitterende poolster tussen de mannengezelschappen die tot dan toe de toon zetten. Hun doel was de contacten tussen leden te stimuleren, buiten bestaande structuren als disputen om. In 2013, 2014 en ten slotte 2015 vulden nog negen hemelsblauwe Stella’s de hemel aan: zo kunt u ons nog altijd zien stralen binnen NSL. Sinds 2014 worden wij bestuurd door onze jaarlijks wisselende Polarix. Met haar scherpe bras- en tegenacties, activiteiten voor andere NSL’ers en beroemde diners is dit vrouwengezelschap een kracht om rekening mee te houden. De allerbelangrijkste kenmerken van Stellae Noxis zijn echter de hechte vriendschappen, georganiseerd chaotische avonden en bovenal de stralende Stella’s zelf.


Elena


Elena WebCie

Elena – lopend vuurtje der NSL

In het 22e levensjaar van NSL kwamen een aantal wijze vrouwen tot een schrikbarende conclusie. Er was binnen NSL te weinig warmte, innerlijk vuur zogezegd, waarmee leden zich aan elkaar over  dispuutgrenzen heen konden verbinden. Daarom besloten deze vurige vrouwen om hier veranderingin aan te brengen en het vrouwengezelschap Elena, wat fakkel betekent, op te richten. Met een fakkel kan je relatief simpel vuur overbrengen en zo probeert Elena ook vuur binnen NSL aan de leden zelf over te brengen. Dit proberen we in bijzonder tot uiting te brengen in onze acties. Om het vuur tussen de leden aan te wakkeren hebben wij onder andere al een speeddate georganiseerd tussen sjaarzen en ouderejaars. Wij dragen ons houtje bij voor het liefdesvuur van NSL door onze valentijnsactie en buiten de muren van de vereniging door de galadatingactie. Naast onze acties voor NSL hebben we om de week gezelschapsavond met elkaar. Ook daarbuiten spreken we vaak af, om bijvoorbeeld koffie te drinken, samen te studeren of te eten. Lid worden van een gezelschap heeft ons een hechte vriendschappen opgeleverd. We hopen nog lang actief te blijven binnen NSL en daarna!

Navigatie